ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Στον δρόμο για το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

ΑΔ.Ε.Κ.Ε.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες  και συνάδελφοι,
Στα δύο χρόνια που πέρασαν από το 15ο συνέδριο της ΟΛΜΕ τα  θέματα που κυριάρχησαν στην ζωή μας είναι  ότι η χώρα χρεοκόπησε, χωρίς οι πολιτικοί και οι άλλοι παράγοντες που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία να οδηγηθούν ποτέ στη Δικαιοσύνη και ότι οι Έλληνες καλούνται να αποπληρώσουν ένα χρέος δισεκατομμυρίων ευρώ, με την επιβολή μιας εξοντωτικής μνημονιακής πολιτικής. Στον εκπαιδευτικό χώρο, στα πλαίσια εφαρμογής αυτής της πολιτικής, ζήσαμε μία καταιγιστική κυβερνητική επίθεση ενάντια στην δημόσια εκπαίδευση.

          Μειώθηκαν δραματικά μισθοί, δώρα, εφάπαξ, συντάξεις, ασφαλιστικά δικαιώματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καταργήθηκαν (ΟΣΚ, ΟΕΔΒ, σχολικές βιβλιοθήκες) ή συρρικνώθηκαν (ΚΠΕ, ΕΚΦΕ) υποστηρικτικές δομές και έπονται (και άλλες) συγχωνεύσεις σχολείων, μείωση οργανικών θέσεων, αύξηση ωραρίου και στο βάθος διαθεσιμότητα και απολύσεις. Κι όλα αυτά κάτω από την απειλή ότι θα ακολουθήσουν νέα οικονομικά μέτρα.

         Προωθείται το «νέο» δημόσιο σχολείο της ημιμάθειας και των «δεξιοτήτων». της χειραγώγησης και του ανταγωνισμού, της ταξικής και χωροταξικής διαφοροποίησης, της φτώχειας και της αναξιοπρέπειας.
          Η απαξίωση του δημόσιου σχολείου θα συμπληρωθεί με την ανάλογη γραφειοκρατική και αυταρχική ιεραρχική δομή. Για την μισθολογική καθήλωση, θα χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον βαθμολόγιο και το «φίλτρο» της αξιολόγησης, που μαζί με το νέο πειθαρχικό «δίκαιο» θα χρησιμοποιηθούν σαν μοχλός υποταγής και χειραγώγησης  των εκπαιδευτικών.
 
Απέναντι σ’ αυτήν την κυβερνητική επίθεση,
η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, στάθηκε αμήχανη και ανίκανη να αντιδράσει ουσιαστικά. Δεν προετοίμασε τον κλάδο και μοιραία τον οδήγησε σε μία σειρά από ήττες, με την προκήρυξη στάσεων εργασίας και απεργιών, δίχως προετοιμασία και χωρίς προοπτική κλιμάκωσης, μακριά από τις σημερινές ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος.
 
Συναδέλφισσες  και συνάδελφοι,  
          Ας μην έχουμε αυταπάτες: αυτή η επίθεση ενάντια στη δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν πρόκειται να σταματήσει. Και εμείς δεν επιτρέπεται να μείνουμε αδιάφοροι.
Οφείλουμε να αντιπαρατεθούμε στο κλίμα της παραίτησης και στην λογική της ανάθεσης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας στους «άλλους».
            Αν εμείς δεν πάρουμε  την πρωτοβουλία να αλλάξουμε την κατάσταση, αυτή θα αλλάξει οπωσδήποτε. Αλλά σίγουρα όχι προς το συμφέρον μας.
 
Συναδέλφισσες  και συνάδελφοι,
          Για το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ υποστηρίζουμε ότι απαιτείται να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων. Απαιτείται απαγκίστρωση από παρατάξεις που έχουν ως κύριο μέλημά τους την εξυπηρέτηση των κομματικών τους συμφερόντων ή που δεν μπορούν να απαλλαγούν από την σκέψη «τι θα πει το κόμμα μας». Απαιτείται, επίσης, απαλλαγή από νοοτροπίες της μορφής «όχι σε όλα», αλλά αντιπαράθεση προτάσεων, ισχυρά τεκμηριωμένων.
          Επιμένουμε στην άποψη ότι οι απεργίες είναι το πιο ισχυρό μας όπλο και πρέπει να πραγματοποιούνται με φειδώ και μετά από κατάλληλη προεργασία και προετοιμασία. Κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται στο «πόδι», όπως οι συνήθεις στο πρόσφατο παρελθόν, ασθενικές 24ωρες και 48ωρες απεργίες, δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά «ασπιρίνη στον καρκίνο» για να ξεθυμαίνει η αγανάκτηση και η οργή μας και τελικά χρησιμεύουν σαν «βαλβίδες ασφαλείας» για εκτόνωση και δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο γίνονται. Αντίθετα, αποπροσανατολίζουν και σπέρνουν απογοήτευση.  
          Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να αλλάξουν από την μία μέρα στην άλλη, νοοτροπίες που είναι βαθειά ριζωμένες στο συνδικαλιστικό μας κίνημα. Όμως, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι, όλες οι μέχρι σήμερα ξεχωριστές κλαδικές κινητοποιήσεις απέτυχαν, εισηγούμαστε να προταθεί – μέσω της ΟΛΜΕ – σε άλλες Ομοσπονδίες εργαζομένων πολιτική συμμαχιών με κεντρικό σύνθημα την πρόταση «Να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική που στραγγαλίζει την χώρα».
         
          Εμείς ως ΑΔ.Ε.Κ.Ε., επιλέγουμε τον δρόμο της υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, της διασφάλισης των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Επιμένουμε στην ενότητα και στην κοινή δράση. Προσανατολιζόμαστε λοιπόν, στην δημιουργία συμμαχιών με άλλες αδέσμευτες και ανεξάρτητες παρατάξεις εκπαιδευτικών από όλη την χώρα, απαλλαγμένες από κομματικές εξαρτήσεις, στην βάση της σύνθεσης απόψεων και διαμόρφωση κοινών θέσεων και δράσεις προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος.
 
Για το 16ο Συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε. προτείνουμε
 
          1. Να αποφασίσει το Συνέδριο την σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου με θέμα την «Αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας» ώστε να επικαιροποιηθούν οι θέσεις του κλάδου μας, που ανάγονται στο μακρινό 1997.
 
          2. Για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των καθηγητών στην διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων, να καθιερωθεί, η συζήτηση κι η επεξεργασία του πλαισίου αιτημάτων και του προγράμματος δράσης της  ΟΛΜΕ, να γίνεται πρώτα (και κύρια) από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ.
 
Συναδέλφισσες  και συνάδελφοι,  
·         Σας ζητάμε να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της ΑΔ.Ε.Κ.Ε.
·    Σας ζητάμε να πάρετε στα χέρια σας την υπεράσπιση των δικαιωμάτων σας και να σταματήσετε να την αναθέτετε άνευ όρων στους «άλλους».
·         Σας ζητάμε να ενεργοποιηθείτε μαζί μας στην ΑΔ.Ε.Κ.Ε.
Σέρρες, 22 Απριλίου 2013
 
Η Γραμματεία της ΑΔ.Ε.Κ.Ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: