ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Γενική Συνέλευση ΕΛΜΕ Σερρών - 19 Φεβρουαρίου 2013

ΑΔ.Ε.Κ.Ε.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,
Στην τελευταία Γ.Σ. της ΕΛΜΕΣ (19-2-2013) που είχε ως θέμα το «Πρόγραμμα δράσης» που πρότεινε το ΔΣ της ΟΛΜΕ, τα μέλη της ΑΔΕΚΕ αναπτύξαμε τις εξής θέσεις:

          1. Η Γ.Σ. ξεκίνησε με την παρουσία 31 συναδέλφων που στην πορεία έγιναν μέχρι και 45. Εκεί ζητήσαμε την διάλυση της Γ.Σ. ως η μη αντιπροσωπευτικής και προτείναμε είτε η πρόεδρος της ΕΛΜΕΣ να ψηφίσει λευκό στην συνέλευση των προέδρων (ΟΛΜΕ) είτε να πάρει πολιτική απόφαση το ΔΣ της ΕΛΜΕΣ.  Όπως είχαμε αναφέρει στην ιδρυτική διακήρυξη της ΑΔΕΚΕ, θεωρούμε ότι για σημαντικά ζητήματα όπως απεργίες κλπ – οφείλουν να ψηφίζουν οι συνάδελφοι - μέλη της ΕΛΜΕΣ με κάλπες στα σχολεία (ακόμα και αν αυτό δεν προβλέπεται καταστατικά) ώστε μέσα από διαδικασία δημοψηφίσματος να ζητηθεί η γνώμη τους σχετικά με τις προτάσεις της ΟΛΜΕ αλλά και για να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις και ζυμώσεις στα σχολεία.
          Η πρόταση αυτή κατηγορήθηκε από κάποιους συναδέλφους ως αντιδημοκρατική, αντιδραστική και άλλα «ηχηρά παρόμοια» και τελικά η πρότασή μας καταψηφίστηκε από όσους είχαν παραμείνει στην ΓΣ, με ψήφους 11 υπέρ και  13 κατά.
          Ο θεσμός του δημοψηφίσματος, έτσι όπως ορίζεται από το ελληνικό Σύνταγμα ταυτίζεται με την εξουσία που έχει ο λαός, να λαμβάνει ο ίδιος τις αποφάσεις για βασικά ζητήματα που τον αφορούν. Με την έννοια αυτή το δημοψήφισμα είναι η υπέρτατη εκδήλωση της αρχής της Λαϊκής Κυριαρχίας.
Και σε τελευταία ανάλυση, είναι πιο δημοκρατικό να λαμβάνεται απόφαση από 30-35 παρόντα άτομα έναντι 1.200; Μήπως, τελικά, πάσχει η αριθμητική τους;   

          2. Θεωρούμε ότι ο νέος πειθαρχικός κώδικας θα έπρεπε να είναι για το συνδικαλιστικό κίνημα των Δ.Υ. «αιτία πολέμου» με την κυβέρνηση.  Χρειάζεται  να
αποκατασταθεί το τεκμήριο της αθωότητας  κάθε εκπαιδευτικού και να ν’ αποσυρθεί ο ακραίος και  παράλογος πειθαρχικός κώδικας. Μέχρι τότε, σε μία προσπάθεια βελτίωσης του Π.Κ., προτείναμε στην ΓΣ, να ζητηθεί από την ΟΛΜΕ, τα 3μελή πειθαρχικά συμβούλια να γίνουν 5μελή με την προσθήκη των δύο αιρετών συναδέλφων, τόσο στο Α/θμιο όσο και στο Β/θμιο Π.Σ.. 

          3. Το Πλαίσιο Αιτημάτων και το Πρόγραμμα Δράσης της ΟΛΜΕ. Προτείνει ένα πλαίσιο πολλών αιτημάτων με αποτέλεσμα να υποβαθμίζει τα σημαντικά αιτήματα κι εντέλει να αποπροσανατολίζεται από τους βασικούς της στόχους. Στην πράξη, ετοίμασε έναν κατάλογο αιτημάτων, απρογραμμάτιστα και τόσο βιαστικά ώστε ξέχασε να συμπεριλάβει το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ μετά την άκαρπη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας (15-2-13), με ανακοίνωση κατέστησε σαφές ότι «…η απάντηση του κλάδου θα είναι και ισχυρή και ηχηρή
Προφανώς, όπως έπραξε επί Διαμαντοπούλου, όταν μας τσάκισαν τους μισθούς, έκοψαν δώρα, κατήργησαν γιατρούς και φάρμακα και πάρα πολλά άλλα που μπορούμε να θυμηθούμε.

Αποτελέσματα:
          Η ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ ενέκρινε την πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Όμως στις περισσότερες ΕΛΜΕ οι αποφάσεις πάρθηκαν από τα ΔΣ και στις λίγες που έγινε Συνέλευση – όπως στην δική μας – η παρουσία των συναδέλφων ήταν ισχνότατη.
Φυσικό επακόλουθο ήταν να γίνει μία ακόμα ασθενική σε συμμετοχή και παλμό, 24ωρη απεργία στην μακριά σειρά των απεργιών που φθίνουν και αδυνατίζουν με τον χρόνο.

          Μοιραία, ο σχεδιασμός του ΔΣ της ΟΛΜΕ, για συνεργασία και κοινές προσπάθειες με ΔΟΕ και άλλες οργανώσεις απέτυχε, η (προ –αποφασισμένη για τις αρχές Μάρτη) 48ωρη απεργία ματαιώθηκε και έμεινε ένα μεγαλόσχημο και κενό περιεχομένου, πλαίσιο προτάσεων για «Εβδομάδες Δράσεων στην Εκπαίδευση».

          Καταλήγουμε στο ότι κινητοποιήσεις, όπως οι προηγούμενες ασθενικές 24ωρες και 48ωρες απεργίες, δεν είναι τίποτε άλλο παρά «ασπιρίνη στον καρκίνο» για να ξεθυμαίνει η αγανάκτηση και η οργή μας και τελικά χρησιμεύουν σαν «βαλβίδες ασφαλείας» για εκτόνωση.

Τώρα που:
·         Η μηνιαία μισθοδοσία μας μειώθηκε μέχρι και 45%.
·         Η υγειονομική μας περίθαλψη ουσιαστικά έχει καταργηθεί.
·         Το απαράδεκτο «πειθαρχικό δίκαιο» μας θίγει τόσο ως εκπαιδευτικούς λειτουργούς  όσο κι ως ανθρώπους.
·         Θα μας επιβληθεί αυταρχικά, η αύξηση διδακτικών ωρών.
·         Η πολυδιαφημισμένη «αξιολόγηση» θα επιφέρει την καθήλωση των μισθών μας και τη δυνατότητα απολύσεων, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τα σχολεία των «φοβισμένων και υπάκουων εκπαιδευτικών».

   Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε μαζικά, να προασπίσουμε την παιδαγωγική ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας, ως εκπαιδευτικοί,  ως γονείς και ως πολίτες.
   Αυτή την ώρα το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται ανασυγκρότηση, θέσεις και προτάσεις για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα που έρχεται καταπάνω μας. Χρειάζεται οργάνωση, ξεκάθαρους πραγματοποιήσιμους στόχους και συσπείρωση. Τώρα, χωρίς καθυστέρηση.

Προτάσεις:
          Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι, όλες οι μέχρι σήμερα ξεχωριστές κλαδικές κινητοποιήσεις απέτυχαν, εισηγούμαστε να προταθεί – μέσω της ΟΛΜΕ – σε άλλες Ομοσπονδίες (ΔΟΕ, Πανεπιστημιακοί, Γιατροί & Νοσηλευτές, Σωματεία Συγκοινωνιών, ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΝΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.ά.) Πανελλαδική Γενική Απεργία μετά από κατάλληλη προεργασία και προετοιμασία και με κεντρικό σύνθημα την πρόταση «Να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική που στραγγαλίζει την χώρα».

· Μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος και στην διαδικασία της ζύμωσης, προτείνουμε μαζική συμμετοχή σε όσες συγκεντρώσεις, πορείες ή συλλαλητήρια διαμαρτυρίας  προτείνει η ΟΛΜΕ ή η ΕΛΜΕΣ.
(Νομίζουμε ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τόπο όπου καταλήγουν οι πορείες και αντί του Διοικητηρίου, να επιλεγούν τα γραφεία των τριών κομμάτων της κυβέρνησης και τα αντίστοιχα γραφεία των βουλευτών).
·      Προτείνουμε σε άλλους κλάδους, κοινές συγκεντρώσεις.
·   Προτρέπουμε μαθητές, γονείς και κάθε εργαζόμενο ή άνεργο πολίτη να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις αυτές.
·      Συμμετέχουμε μαζικά στις επόμενες Συνελεύσεις της ΕΛΜΕΣ όπου θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε για την πορεία και την συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Συμμετέχουμε μαζικά :

·       Στην Ημερίδα για «την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών»  που διοργανώνει η ΕΛΜΕΣ, την Τετάρτη 20-3-13 , στις 7.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Σερρών,

·      Στο συλλαλητήριο που συνδιοργανώνει η ΕΛΜΕΣ, την Πέμπτη 21-3-13 στις 7.00 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.


Σέρρες, 17 Μαρτίου 2013

Η Γραμματεία της ΑΔ.Ε.Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: