ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Γ.Σ. ΕΛΜΕΣ: Αναστολή απεργίας

Σήμερα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013, η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Σερρών αποφάσισε αναστολή της απεργίας και διάφορες δράσεις και νέα συνέλευση μέσα στον Οκτώβριο, με 95 ψήφους (πρόταση της ΑΔ.Ε.Κ.Ε., που υποστηρίχθηκε από την ΔΗ.ΑΡ.Μ.Ε. και μεμονωμένους συναδέλφους) έναντι 78 ψήφων που συγκέντρωσε η πρόταση συναδέλφου (24-ωρες κυλιόμενες απεργίες ανά νομό) και 11 λευκών, σε δεύτερη ψηφοφορία. Οι προτάσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας και των Παρεμβάσεων (επαναλαμβανόμενες πενθήμερες  απεργίες) καθώς και του Π.Α.Μ.Ε. (επαναλαμβανόμενες 48-ωρες απεργίες) μειοψήφησαν στην πρώτη ψηφοφορία.   
 
Η ομιλία του εκπροσώπου της ΑΔ.Ε.Κ.Ε. στην Γενική Συνέλευση, Ηλία Τσουχνικά:

Συναδέλφισσες  και συνάδελφοι,

Η τωρινή απεργία έχει μία ποιοτική διαφορά από όλες τις απεργίες των προηγούμενων 20  - 30 ετών. Για πρώτη φορά είχαμε απολύσεις συναδέλφων.
Θεωρούμε την απεργία πετυχημένη, έστω και μερικά. Διότι κινητοποίησε, για πρώτη φορά μετά από 16 και πάνω χρόνια, τον κλάδο και έβαλε ξανά στην σκηνή την μαζικότητα και την αγωνιστικότητα των εκπαιδευτικών, πετυχαίνοντας την συμμετοχή τους στην απεργία με τεράστια ποσοστά.
Ο κλάδος μας κέρδισε κάποιες θέσεις στην κοινωνία, η σφοδρότητα των επιθέσεων από τα γνωστά μέσα ενημέρωσης ελαττώθηκε, απέκρουσε διάφορες κατηγορίες για τεμπελιά και αδιαφορία, έγιναν γνωστές οι προτάσεις μας σε μεγαλύτερο ακροατήριο.  

Λήγεις μία απεργιακή κινητοποίηση με τρεις τρόπους:
Πρώτος τρόπος, με νίκη (ολική ή μερική), δηλαδή όταν ικανοποιούνται όλα ή ένα μέρος από τα αιτήματα που είχες βάλει σαν στόχο.
Δεύτερος τρόπος, με ήττα, όταν η απεργία φθίνει συνεχώς στην πορεία και δεν κερδίζεις τίποτα, εκτός από απογοήτευση.
Ή τρίτος τρόπος, ως ζήτημα τακτικής, αναστέλλεις την απεργία, διατηρώντας τα σχετικά μεγάλα ποσοστά συμμετοχής, χωρίς γεύση ήττας και απογοήτευσης στους εκπαιδευτικούς που ακολουθούν.
Αντίθετα, κρατάς ανεβασμένο το ηθικό για μελλοντικές κινητοποιήσεις, έχοντας κερδίσει κάτι, αφήνοντας περιθώρια διαλόγου και έχοντας περάσει στην κοινωνία τα μηνύματά σου, προδιαθέτοντάς την ευνοϊκά για τις διεκδικήσεις σου.
Στην πορεία της απεργίας μας, αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν οι αποφάσεις που πήρε η ΟΛΜΕ τον περασμένο Μάιο – όταν επιστρατευμένοι όντες οι εκπαιδευτικοί, ψήφιζαν με μαζικότατη συμμετοχή και με συντριπτικές πλειοψηφίες, απεργία διαρκείας στις πανελλαδικές – τότε που τέθηκε τεχνηέντως και πονηρά το ερώτημα για το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, οπότε η απεργία δεν έγινε.
Δεν μπορεί να ξεχάσουμε τα πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν τότε και παίζονται και σήμερα, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.
Μετά ήρθε η διαθεσιμότητα των 2.500 συναδέλφων των ΕΠΑΛ και η κατάργηση των 52 ειδικοτήτων.
Έτσι, ξεκινήσαμε την απεργία τον Σεπτέμβριο, από χειρότερη, τώρα, θέση. 
Με την τωρινή μας απεργία δεν κερδίσαμε όλα όσα θέλαμε. Δεν παραιτούμαστε από τα αιτήματα της απεργίας, διεκδικούμε την επαναπρόσληψη όσων συναδέλφων βγήκαν σε διαθεσιμότητα καθώς και την επαναλειτουργία όλων των καταργημένων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, διεκδικούμε διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών και για κάλυψη των κενών στα σχολεία.
Στην πορεία να βάλουμε και άλλα αιτήματα. Π.χ. να δούμε το ενιαίο μισθολόγιο, ειδικά για τους νεοπροσλαμβανόμενους συναδέλφους.

Στον νομό μας ξεκινήσαμε με ποσοστό 86 % την Δευτέρα, κάτι που είχε να γίνει πολλά χρόνια, από το 1997. Κατεβήκαμε γρήγορα (68 % Τρίτη, 36 % Τετάρτη και 18 % σήμερα). Η ίδια φθίνουσα πορεία υπάρχει και πανελλαδικά, από 90 % την Δευτέρα στο 35 % σήμερα.
Με τέτοια μεγάλα ποσοστά, η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι θα έπρεπε ο υπουργός να την καλέσει σε συνομιλίες. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι από πλευράς ΟΛΜΕ, υπάρχει η πρόταση διαλόγου προς το υπουργείο και εξαρτάται από αυτό αν θα γίνει δεκτή.
 
Συναδέλφισσες  και συνάδελφοι,
 
Θεωρούμε ότι έχουμε καταφέρει μία νίκη πετυχαίνοντας τόσο μεγάλα ποσοστά συμμετοχής.
Προτείνουμε αναστολή της απεργίας για να πάρει και ο κλάδος μία ανάσα, ενώ σε περίπτωση που ληφθούν άλλα μέτρα εναντίον της δημόσιας παιδείας (κατάργηση ή συγχώνευση σχολείων, νέες διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές αποσπάσεις κ.α.) αντιδρούμε μαζικά και δυναμικά, με νέες κινητοποιήσεις.
Νέα συνέλευση σε λίγες βδομάδες (τον Οκτώβριο) για επανεκτίμηση της κατάστασης.
Ακόμη προτείνουμε διάφορες παράλληλες δράσεις. Να προβάλλουμε στην κοινωνία τις δυσκολίες, όπως ο αριθμός μαθητών στην τάξη, η έλλειψη θέρμανσης, οι συνεχείς εξετάσεις με το Νέο Λύκειο, η κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών με βάση την απόσταση του σπιτιού τους από το σχολείο, η κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των παιδιών που φοιτούν στα ειδικά σχολεία, κλπ.

Σας ευχαριστώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: