ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Λογοκρισία στην 73η επέτειο του ΟΧΙ

Νέο περιστατικό σκοταδιστικής λογοκρισίας σημειώθηκε στον Πύργο της Ηλείας, παρόμοιο με αυτό που συνέβη πριν μερικούς μήνες, όταν δασκάλα δέχθηκε επίπληξη από την διευθύντρια της επειδή δίδασκε το τραγούδι «Κεμάλ» του Μάνου Χατζηδάκι, μετά από  διαμαρτυρία γονέα για ισλαμική προπαγάνδα .
Διευθυντής Γυμνασίου, πάλι μετά από παρέμβαση γονέα απαγόρευσε στην καθηγήτρια μουσικής του σχολείου του, να πει μαζί με τη χορωδία του σχολείου το τραγούδι του Μπαγιαντέρα «Να ‘ναι καλό το βόλι» του 1942, που συγκαταλέγεται στα ρεμπέτικα της κατοχής. Ο γονιός, διαμαρτυρήθηκε στο διευθυντή γιατί δεν ήθελε να ακουστεί στη σχολική γιορτή τραγούδι που μιλάει για τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες!
Δημήτρης Γκόγκος (Μπαγιαντέρας)

Σύμφωνα με blog των εργαζομένων της ΕΡΤ, www.ertopen.com, μετά τη διαμαρτυρία του γονέα, ο διευθυντής ενημέρωσε τον Σύλλογο Διδασκόντων. Η καθηγήτρια μουσικής δεν δέχθηκε να «κόψει» το συγκεκριμένο ρεμπέτικο από την γιορτή ξεκαθαρίζοντας ότι μαζί με τα παιδιά «ή θα τα πούμε όλα τα τραγούδια ή κανένα» με αποτέλεσμα να μην ερμηνευτεί στη σχολική γιορτή κανένα τραγούδι παρά μόνο ο Εθνικός Ύμνος.
Το απαγορευμένο ρεμπέτικο ερμηνεύτηκε τελικά στην αντιφασιστική συναυλία που διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Πύργου στην κεντρική πλατεία, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ερμηνεύτηκε και από τη χορωδία άλλου Γυμνασίου του Πύργου στη γιορτή του σχολείου τους. Στην αντιφασιστική συναυλία έγινε αναφορά και στο ιστορικό του, μέρος της ιστορίας του σπουδαίου Μπαγιαντέρα.
Το νέο περιστατικό λογοκρισίας, κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ηλείας.

Πηγή: ΕΡΤ  

Ο τυφλός ραψωδός της Αντίστασης
Ο Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας (Πειραιάς 28 Φεβρουαρίου 1903-Αθήνα 18 Νοεμβρίου 1985), ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους ρεμπέτες ερμηνευτές, οργανοπαίκτες και συνθέτες. Με καταγωγή από τον Πόρο, αποφοίτησε από το - τότε τετρατάξιο - Γυμνάσιο και μετά απέκτησε πτυχίο ηλεκτρολόγου, χωρίς να εξασκήσει ποτέ το επάγγελμά.  Από 17 ετών επιδόθηκε στο μπουζούκι, με μεγάλη επιτυχία. Έπαιζε επίσης μαντολίνο, κιθάρα και βιολί.
Το παρατσούκλι «Μπαγιαντέρας», το πήρε το 1925 όταν, αναδεικνύοντας την ερμηνευτική του δεινότητα,  διασκεύασε και έπαιξε στο μπουζούκι του κάποια κομμάτια απ' την οπερέτα του Έμεριχ Κάλμαν “Η Μπαγιαντέρα”.
Ο Δημήτρης Γκόγκος (Μπαγιαντέρας) έγραψε τραγούδια που γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία, όπως τα «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη», «Χατζηκυριάκειο», «Σα μαγεμένο το μυαλό μου» και άλλα.
Την περίοδο της Κατοχής ο Μπαγιαντέρας έζησε μέσα στη φτώχεια, καθώς το πρωί πήγαινε στα συσσίτια για να εξασφαλίσει το γάλα των παιδιών του και τις νύχτες έπαιζε σε διάφορες ταβέρνες. Λόγω αβιταμίνωσης τυφλώθηκε το 1941 και μάλιστα πάνω στο πάλκο, την ώρα που τραγουδούσε.
Ο τυφλός ραψωδός της Αντίστασης, με το μπουζούκι, το αδούλωτο πνεύμα του, το θεματικό του τραγούδι, θέλησε να δώσει θάρρος στους πατριώτες αγωνιστές για να υμνήσει την ελευθερία, πολυτιμότερη και από το φως των ματιών του, όπως ο ίδιος έλεγε.
Στη διάρκεια της Κατοχής έγραψε διάφορα αντιστασιακά τραγούδια που δεν δίσταζε να παίζει και να τραγουδά κάτω από το «ρουθούνι» των Γερμανών.
Ένα από αυτά είναι και το «Να ‘ναι καλό το βόλι», εδώ σε εκτέλεση του 1980 με τον Γιώργο Νταλάρα, την Γλυκερία και τον Μιχάλη Κοντογιάννη.

‘ΝΑ 'ΝΑΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΒΟΛΙ (Στίχοι – μουσική Δημήτρη Γκόγκου)

«Φόρεσ' αντάρτη τ' άρματα
ζώσε και το σπαθί σου
και σύρε για τον πόλεμο
κι η λευτεριά μαζί σου.

Τράβα και θέλω νικητής
παιδί μου να γυρίσεις
για τη γλυκιά τη λευτεριά
το αίμα σου να χύσεις.

Πολέμησε αντάρτη μου
πως πολεμάνε όλοι
και με τον Άρη αρχηγό
γλυκό να 'ναι το βόλι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: