ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις

Το Υπουργείο Παιδείας επανέφερε αυτές τις μέρες το Προεδρικό Διάταγμα για υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα ΠΔ που φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Δεκέμβριο του 2013 και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες σε ΦΕΚ, διάστημα κατά το οποίο το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να ανακοινώσει την εγκύκλιο των κανονικών μεταθέσεων μετά από καθυστέρηση 4 μηνών.
 
Σύμφωνα με  το νέο ΠΔ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις:
·      Μετατίθενται υποχρεωτικά εκπαιδευτικοί που είναι οργανικά υπεράριθμοι (που πλεονάζουν εάν δεν καλύπτουν το 60% του υποχρεωτικού ωραρίου τους) στο νομό τους, ανεξάρτητα εάν καλύπτουν λειτουργικά κενά (θα έχουμε το φαινόμενο να έρχονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στις θέσεις των συναδέλφων μας που θα ξενιτευτούν υποχρεωτικά με τις οικογένειές τους).
·      Μετατίθενται υποχρεωτικά όσοι δεν έχουν συμπληρώσει δωδεκαετή υπηρεσία, ενέργεια που συνιστά απαράδεκτη διάκριση των εκπαιδευτικών σε “παλιούς” και “νέους”. Είναι μία απροκάλυπτη απόπειρα του ΥΠΑΙΘ για διάσπαση των εκπαιδευτικών.

·  Ζητείται η “εθελοντική συμμετοχή” των παραπάνω εκπαιδευτικών για να μπουν στον πίνακα των υποχρεωτικών μεταθέσεων εντός της περιφέρειας. Εάν αρνηθούν, τότε μπαίνουν σε πίνακα υποχρεωτικών μεταθέσεων για ολόκληρη την επικράτεια. Δηλαδή δεν τίθεται θέμα ελεύθερης βούλησης των εκπαιδευτικών, αλλά υποχρεωτικής υπαγωγής σε καθεστώς υποχρεωτικής μετακίνησης για να μην βρεθούν σε χειρότερη θέση.
·   Μετά τη διαδικασία προβλέπεται επανακαθορισμός των οργανικών θέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον τίθενται υπό αίρεση οι οργανικές μας θέσεις.
·   Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι 15 Ιουνίου, δηλαδή πριν κλείσει η προηγούμενη σχολική χρονιά και γίνουν οι εκπαιδευτικές μεταβολές και οι συνταξιοδοτήσεις, που συνεπάγονται νέες κενές οργανικές θέσεις.
 Συνέπειες που φέρνει το ΠΔ στους εκπαιδευτικούς:
·  Υπερβολικές υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών (τεχνητά υπεράριθμοι κι όχι πραγματικά) ανά την Ελλάδα.
·  Θα ελαχιστοποιηθούν ή και θα εκμηδενιστούν οι μεταθέσεις, αφού πρώτον δεν θα υπάρχουν οργανικά κενά (αφού προηγείται ως διαδικασία) αλλά και με το φόβο μην βρεθεί κάποιος ως τελευταίος τοποθετηθείς σε μία σχολική μονάδα, δεν θα αιτείται μετακίνηση.
·  Κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι εξασφαλισμένος αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταργηθεί η οργανική του θέση (επανακαθορισμός των οργανικών σε συνδυασμό με συγχωνεύσεις, υποβιβασμό σχολείων, αύξηση αναλογίας μαθητών-καθηγητών και νέα αύξηση ωραρίου που δρομολογείται).
·  Δημιουργία φοβισμένων και υποταγμένων εκπαιδευτικών, που με σκυμμένο κεφάλι, θα υπακούουν αδιαμαρτύρητα σε κάθε απαίτηση της διοίκησης.  
 Πότε θα σηκωθούμε από τον καναπέ μας;

 Η Γραμματεία της ΑΔΕΚΕ                                      Σέρρες, 10 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε και το ΔΣ της ΟΛΜΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: