ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τακτική Γενική Συνέλευση ΕΛΜΕΣ: Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Το απόγευμα της Τρίτης 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών, η ετήσια τακτική  Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕΣ.
Ούτε η συνέλευση αυτή εμφάνισε μία διαφορετική εικόνα από αυτήν που έχουμε συνηθίσει τον τελευταίο χρόνο. Για μία ακόμα φορά, η απογοητευτικά μικρή συμμετοχή των συναδέλφων δεν ξεπέρασε τις σαράντα παρουσίες, στο μέγιστο.
Η συνέλευση ξεκίνησε με την παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού και την έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής – που ψηφίστηκαν ομόφωνα από τα είκοσι επτά (27) άτομα που παρευρίσκονταν την στιγμή της ψηφοφορίας.
Στη συνέχεια διαβάστηκε ο απολογισμός του ΔΣ της ΕΛΜΕΣ, ο οποίος είχε υπερψηφιστεί στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, με 5 ψήφους υπέρ (ΔΑΚΕ και Αγωνιστική Συνεργασία) έναντι 4 κατά. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων που πήραν τον λόγο.
Οι εκπρόσωποι της ΑΔ.Ε.Κ.Ε. (Γιώργος Ελληνούδης, Ηλίας Τσουχνικάς) στις ομιλίες τους ανέπτυξαν την θέση της Κίνησης σχετικά με τις δράσεις και την λειτουργία του ΔΣ κατά την περασμένη συνδικαλιστική περίοδο 2013-14, σε γενικές γραμμές ως εξής:

«Η δράση του ΔΣ της ΕΛΜΕΣ στον χρόνο που πέρασε, κρίνεται αδύναμη και ελλιπής.  Σ’ αυτό συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες, ανεξάρτητοι θελήσεως, όπως η γενική τάση αδιαφορίας και παραίτησης από διεκδικήσεις σε συνδυασμό με έναν ακαθόριστο φόβο που επικρατεί στους συναδέλφους.
Άλλοι παράγοντες, όμως οφείλονται στην καθαυτό λειτουργία του ΔΣ, όπως το μονοπαραταξιακό προεδρείο που δεν ευνοεί, και σημειολογικά, την ενότητα αλλά και την οργάνωση της δουλειάς του. Επιπλέον, παρατηρείται υστέρηση στην ενημέρωση των συναδέλφων, με ευθύνη κυρίως του προεδρείου, που δεν επισκέπτεται τα σχολεία για ανάλυση των θέσεων του κλάδου, παρά μόνον ευκαιριακά, δεν λειτουργούν οι σύνδεσμοι, ούτε η ιστοσελίδα της ΕΛΜΕΣ, ως μέσα ενημέρωσης των συναδέλφων.
Η αρνητική διάθεση και η έλλειψη επικοινωνίας συνετέλεσαν στο να μετατραπούν και οι έξι (6) έκτακτες γενικές συνελεύσεις της ΕΛΜΕΣ  σε συνεδριάσεις ΔΣ, χάρη στην  ισχνή παρουσία συναδέλφων και οι όλες κινητοποιήσεις που έγιναν να οδηγούνται σε αποτυχία επειδή η συμμετοχή σε αυτές μετρείται σε δύο δεκάδες συναδέλφους» 

Και κατέθεσαν προς ψήφιση πολιτικό σκεπτικό και κριτική θέση για τις δράσεις και την λειτουργία του ΔΣ, ως εξής:
Γενικά για το πολιτικό σκεπτικό.
Η για πολλά χρόνια τώρα, ταξική πολιτική λιτότητας των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν πιστά τις νεοφιλελεύθερες εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει βυθίσει την πλειονότητα του ελληνικού λαού στην ανεργία, την φτώχια και την εξαθλίωση.
Η φοροληστρική επιδρομή, το ξεπούλημα εθνικών πόρων και δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, η επίθεση στην υγεία και στην δημόσια εκπαίδευση, η διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και η εξαφάνιση των κοινωνικών παροχών, δημιουργούν ένα σκηνικό εφιαλτικό για τα φτωχά και μεσαία στρώματα στην χώρα μας.
Στον χώρο της εκπαίδευσης - και του δημοσίου, γενικότερα – η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει τις πολιτικές «μνημονιακές» δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Νέο μισθολόγιο, πειθαρχικό, νέο λύκειο, διαθεσιμότητες, και αξιολόγηση, είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για την διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ο κλάδος μας, την χρονιά που πέρασε, έχει δώσει μεγάλες και σκληρές μάχες, για την απόκρουση αυτής της πολιτικής, χωρίς μεγάλη επιτυχία, μέχρι στιγμής. Με τις κινητοποιήσεις του κατάφερε να αποτρέψει – προσωρινά – την απόλυση των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα.     
Αυτήν την εποχή, βρίσκονται σε εξέλιξη τα ζητήματα της αυτοαξιολόγησης και αξιολόγησης, που κάθε άλλο παρά αθώα είναι. Η λεγόμενη αξιολόγηση είναι ο μηχανισμός, που η κυβέρνηση και οι συντηρητικοί κύκλοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν για την κατηγοριοποίηση των σχολείων, την εισβολή του «νεοεπιθεωρητισμού», την είσοδο χορηγών στα σχολεία και την δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής κινητικότητας, διαθεσιμότητας και απολύσεων εκπαιδευτικών.

Για την λειτουργία του ΔΣ και τις δράσεις της ΕΛΜΕΣ
Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συσπειρώσουμε και να εμπνεύσουμε τους συναδέλφους, όπως φαίνεται  από την ελάχιστη συμμετοχή που υπήρχε στις συνελεύσεις, στις πορείες, στις απεργίες και σε όλες τις δράσεις του χρόνου αυτού. Η ευθύνη είναι σε όλους μας αλλά την κύρια ευθύνη έχει το προεδρείο της ΔΑΚΕ που  με τις παρακάτω ενέργειες επιδείνωσε την ήδη μικρή συσπείρωση που υπάρχει πανελλαδικά σε όλο τον κλάδο:
1. Εξέλεξε μονοπαραταξιακό προεδρείο ενώ υποκριτικά μιλούσε για ενότητα,  αντιπροσωπευτικό  διαπαραταξιακό προεδρείο, δημοκρατία κλπ. Σ’ αυτό την βοήθησαν και  άλλες παρατάξεις με τις μονολιθικές θέσεις τους.

 2. Δεν ενημέρωνε άμεσα, έγκαιρα και αξιόπιστα τους εκπαιδευτικούς του νομού μας. Οι επισκέψεις στα σχολεία από το τριμελές και απαλλαγμένο από μάθημα μία μέρα τη βδομάδα προεδρείο, ήταν ελάχιστες.  Απορρίφθηκε η πρόταση για διμηνιαίο πλάνο επισκέψεων του προεδρείου σε σχολεία του νομού  και για συμφωνία  ενός  γενικού πλαισίου, για τα θέματα που θα αναπτύσσονται από το προεδρείο στα σχολεία. Η Ιστοσελίδα μας υπολειτουργεί. Τα θέματα ΗΔ του ΔΣ δεν ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα, ούτε βγαίνει κάποιο ενημερωτικό σημείωμα μετά από κάθε συνεδρίαση.    Και

3. Με κύρια ευθύνη του προεδρείου, η ανάδειξη των συνδέσμων των σχολείων με το ΔΣ έγινε με καθυστέρηση και ελλιπώς, παρότι υπάρχει καταστατική δέσμευση. Συγκέντρωση των συνδέσμων έγινε μόνο μία φορά. Απορρίφθηκε η πρόταση, κάθε μέλος του ΔΣ να οριστεί υπεύθυνος για περίπου 7 σχολεία του Νομού και να  έρχεται  σε διαρκή επαφή με τους 7 αντίστοιχους συνδέσμους της ΕΛΜΕΣ στα σχολεία αυτά.

Για την ιστορία,  η ΓΣ επικύρωσε τον απολογισμό του ΔΣ με ψήφους 21 υπέρ ενώ η πρόταση της ΑΔ.Ε.Κ.Ε. συγκέντρωσε 9 ψήφους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: