ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Για την τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΣ, 5 Φεβρουαρίου 2015

Για την τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΣ,  5 Φεβρουαρίου 2015

 Τα θέματα Η.Δ, και οι αποφάσεις:

1. Παραίτηση Κώστα Τζίκα από το Δ.Σ της ΕΛΜΕΣ.
Ο συνάδελφος παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΣ λόγω της εκλογής του ως αιρετού, τακτικού μέλους του ΠΥΣΔΕ Σερρών και αντικαταστάθηκε από τον επόμενο στο ψηφοδέλτιο της Αυτόνομης Κίνησης, Χαράλαμπο Ακριτίδη.
2. Ενημέρωση από τους αιρετούς του ΠΥΣΔΕ Σερρών μετά από την ανάληψη των καθηκόντων τους.
Έγινε ενημέρωση των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕΣ από τους αιρετούς του ΠΥΣΔΕ Σερρών Κώστα Τζίκα και Βασίλη Παπαχρήστου, για τα πεπραγμένα του νέου ΠΥΣΔΕ κατά τις 4 πρώτες συνεδριάσεις του.
Ακολούθως και μετά από πρόταση της προέδρου κ. Πάνου (ΔΑΚΕ), αποφασίστηκαν ομόφωνα, τα παρακάτω:
Α. Να αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΕΛΜΕΣ οι ανακοινώσεις των αιρετών μετά από κάθε συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ,
Β. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σερρών να καταθέσει εκ νέου στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, την πρόταση διοργάνωσης συνεδρίων των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ) κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε με ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών να συνδιαμορφώνονται επίκαιρες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Επιπλέον, να προτείνει τη διοργάνωση ενός πρώτου συνεδρίου με τη συμμετοχή αιρετών από τη Βόρεια Ελλάδα το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Σέρρες δεδομένου ότι η πόλη μας διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για την φιλοξενία των συμμετεχόντων.   
 3. Συγχωνεύσεις Σχολικών Μονάδων.
Στην διάρκεια των λίγων τελευταίων ετών και κατόπιν εντολών των προηγούμενων υπουργών Παιδείας, έγινε συγχώνευση 17 σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και της ΕΛΜΕ Σερρών.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σερρών υποστηρίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής και εκφράζει, ομόφωνα, την αντίθεσή του σε πιθανή συγχώνευση του Γυμνασίου Αχλαδοχωρίου με σχολική μονάδα του Σιδηροκάστρου, λόγω της δυσκολίας και της επικινδυνότητας της καθημερινής μετακίνησης των μαθητών.

 4. Διακοπή πληρωμής από το Φεβρουάριο, των υπερωριών εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ02, 03 και 04 για τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων.
Tο Υπουργείο Παιδείας, με έγγραφό του από 09/01/2015, γνωστοποιεί ότι, δεν έχει προβλεφθεί από την αρμόδια υπηρεσία, η απαραίτητη πίστωση στον τακτικό προϋπολογισμό του έτους 2015, για τις υπερωρίες των εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ02, 03 και 04 από προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, από τον Φεβρουάριο του 2015. Επομένως, οι εκπαιδευτικοί που ανέλαβαν αυτά τα σχολικά προγράμματα δεν θα λάβουν την νόμιμη αποζημίωση που δικαιούνται και που προβλέπεται για τις επιπλέον ώρες εργασίας πέρα από το κανονικό τους ωράριο.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σερρών, ομόφωνα, υπερασπιζόμενο τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, διαμαρτύρεται για την κατάσταση αυτή και διεκδικεί την εξεύρεση λύσης από το Υπουργείο Παιδείας ώστε να αποζημιωθεί η υπερωριακή απασχόληση των εκπαιδευτικών.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι όλοι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02, 03 και 04 που υπηρετούν στα σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, δέχτηκαν τη μετατροπή της ανάθεσης των προγραμμάτων από υπερωριακή σε εθελοντική, ώστε οι μαθητές που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά, να συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων της καθημερινής ζωής.
 5. Συλλογή Στοιχείων για την Βράβευση των Παιδιών των Εκπαιδευτικών.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σερρών αποφάσισε ομόφωνα, να συνεχίζει η ΕΛΜΕ Σερρών το θεσμό βράβευσης των παιδιών συναδέλφων μας που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, τιμώντας τόσο τους ίδιους τους συναδέλφους όσο και τα παιδιά τους.  Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στις διακοπές του Πάσχα προκειμένου να είναι παρόντες και οι φοιτητές προς βράβευση. Για τον σκοπό αυτό θα συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία από τις σχολικές μονάδες.
 6. Σχετικά με την αποζημίωση παροχής υπηρεσιών στα πλαίσια της αξιολόγησης.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σερρών, μετά από πρόταση του Γιώργου Κασάπη της Αγωνιστικής Συνεργασίας συζήτησε το έγγραφο Φ.354.11/18/13595/Ε3/26-01-2015 που υπέγραψε ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Α. Λοβέρδος μία ημέρα μετά τις εκλογές, σύμφωνα με το οποίο δίνεται έγκριση της παροχής υπηρεσιών (οικονομική αμοιβή) των στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης για την υποστήριξη και υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων στα πλαίσια της αξιολόγησης
Οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – και όχι μόνο – κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα αντιτάχθηκαν στην αξιολόγηση-χειραγώγηση που προωθούσαν οι Υπουργοί Παιδείας των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών έδωσε μεγάλους αγώνες  και ανέπτυξε πολλαπλές δράσεις για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης και την σύνδεσή της με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη (καθήλωση) των εκπαιδευτικών, που βάθαινε τις ανισότητες, που δημιουργούσε κλίμα φόβου και που προκαλούσε εντάσεις στις εργασιακές σχέσεις και που τελικά, στόχευε στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Για την εφαρμογή της αξιολόγησης και τις αμοιβές των στελεχών, προβλέφθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ παρά τις τεράστιες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και την αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων των σχολικών μονάδων και την παντελή έλλειψη κονδυλίων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, που αποτελεί πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Στα πλαίσια αυτού του αγώνα το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Σερρών ζητά κατά πλειοψηφία(*), από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ακυρώσει αυτήν την έγκριση.    
Επίσης, καλεί την ΟΛΜΕ να θέσει στο Υπουργείο Παιδείας αίτημα ακύρωσης της πράξης αυτής και να διεκδικήσει την απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα αφορούν στις πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.  
 (*) Μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ με το σκεπτικό ότι είναι εναντίον κάθε μορφής αξιολόγησης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: