ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΑΔ.Ε.Κ.Ε.: Ανακοίνωση για την απεργία στις 24-11-2016

Την περασμένη Πέμπτη 24/11/2016, η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε ακόμα μία 24ωρη απεργία, την οποία υποστήριξε το ΔΣ της ΟΛΜΕ, καλώντας σε συμμετοχή τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως, οι εκπαιδευτικοί επέδειξαν ιδιαίτερη απροθυμία να ακολουθήσουν την προτροπή του ΔΣ της Ομοσπονδίας τους, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής και σε αυτήν την απεργία να είναι εξαιρετικά χαμηλό. 

Η ΑΔ.Ε.Κ.Ε. στην ανακοίνωσή της δηλώνει ότι η απεργία είναι το έσχατο μέσο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την κατάκτηση καλύτερων όρων εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.

Αδέσμευτη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών   (ΑΔ.Ε.Κ.Ε)

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Πριν μέρες διαβάσαμε επί λέξει ότι
το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ εκτίμησε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση του μνημονίου και με το πρόσχημα τήρησης της συμφωνίας ξεπουλά ήδη σε τιμή ευκαιρίας τη δημόσια περιουσία στερώντας κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της Οικονομίας.
Για τους λόγους αυτούς, το ΓΣ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την πραγματοποίηση Απεργίας την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016.”

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας (ΟΛΜΕ) έβγαλε μία λιτή ανακοίνωση:
ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στη Γενική Απεργία, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016
Και συμπλήρωσε με μία προχειρογραμμένη “αφισέτα”, τα αιτήματα της απεργίας
   ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
     Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία
     Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών
     Δημόσιο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους τους μαθητές
     Συλλογικές συμβάσεις
     Ανατροπή των πολιτικών Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ

Δεν έγινε καμία άλλη απολύτως ενέργεια υποστήριξης και προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης. Και για τους σ. της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ κατανοούμε ότι παραμονές του συνεδρίου της και των εκλογών στις 2 Δεκέμβρη, έπρεπε να δείξουν ένα  αγωνιστικό προσωπείο με την κήρυξη της 24ωρης απεργίας, τώρα που τρέχουν να εξασφαλίσουν ψήφους και έδρες στο συμβούλιο, οπότε που να βρεθεί καιρός για την οργάνωση της απεργίας.

Όσο για το ΔΣ της ΟΛΜΕ, θέλουμε να  σας μεταφέρουμε την ανησυχία μας για τον τρόπο λειτουργίας του και το πώς εφαρμόζει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Πριν μερικές μέρες έγινε η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕΣ όπου, μετά τις εισηγήσεις των παρατάξεων και την διαπίστωση αδυναμίας κήρυξης απεργίας που θα πετύχαινε αξιοπρεπή ποσοστά και παρά το διαφορετικό σκεπτικό των προτάσεων που κατατέθηκαν, πήραμε απόφαση, κατά πλειοψηφία, να μην προταθεί 24ωρη απεργία στο προσεχές μέλλον αλλά άλλου είδους κινητοποιήσεις, όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενημέρωση της κοινής γνώμης κ.ά. Παρόμοιες αποφάσεις έλαβαν και άλλες ΕΛΜΕ – οπότε η τελευταία Συνέλευση των προέδρων της ΟΛΜΕ κατέληξε σε παρόμοια απόφαση.

 Το τρέχον ΔΣ της ΟΛΜΕ (όπως και το προηγούμενο, άλλωστε) μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, στο να μην καταφέρνει να καταλήξει σε εισήγηση προς στις ΓΣ των ΕΛΜΕ, που να συγκεντρώνει πλειοψηφία, με ευθύνη όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν σε αυτό. Την προηγούμενη εβδομάδα όμως αποφάσισε την συμμετοχή σε ακόμα μία 24ωρη απεργία, παραβλέποντας την διάθεση και την θέληση της βάσης, αδιαφορώντας για την διαφαινόμενη ελάχιστη συμμετοχή.

Καταλήξαμε σε μία απεργία που το ποσοστό συμμετοχής μπορεί και να ήταν λιγότερο και από 1%. Με το μηδέν μπροστά από την υποδιαστολή. Αν λαθεύουμε, ας ανακοινώσουν τα ποσοστά της συμμετοχής, επιτέλους.

Γιατί προκηρύχθηκε τότε; Πέρα από το προφανές, για  να δικαιολογήσουν οι ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ τον λόγο ύπαρξής τους, έγινε επειδή είναι Νοέμβρης! Έτσι απλά! Ναι, είναι έθιμο πια και δεν γίνεται να μείνουν άπραγες Νοέμβρη μήνα, οφείλουν να επιβεβαιώσουν τις αγωνιστικές περγαμηνές τους.
Οι ηγεσίες ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ – και οι κομματικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται σ’ αυτές – παρά την διαπιστωμένη απροθυμία της βάσης του κλάδου να προβεί σε κινητοποιήσεις, επιμένουν να προτείνουν μια στο τόσο, 24ωρες απεργίες. 
Κρίνοντας από την μηδαμινή απήχηση που είχαν στον κλάδο οι προσκλήσεις σε 24ωρες απεργίες των δύο – τριών τελευταίων ετών, με τα μονοψήφια ποσοστά συμμετοχής,   διαπιστώνουμε ότι με αυτόν τον γραφικό και ξεπερασμένο τρόπο συνδικαλισμού, οι ηγεσίες των ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ δεν επιθυμούν να αλλάξει τίποτα και απλά εξυπηρετούν τις πολιτικές των κομματικών τους φορέων.

Η ΑΔ.Ε.Κ.Ε. έχει δηλώσει από την ίδρυσή της (1) αλλά και με άλλες ευκαιρίες (2), (3) ότι, η απεργία είναι το έσχατο μέσο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την κατάκτηση καλύτερων όρων εργασίας και μόνο απεργίες καλά προετοιμασμένες και οργανωμένες, με προοπτική μαζικής συμμετοχής, πρέπει να γίνονται. Απεργίες σαν την τελευταία, που αποφασίζονται ερήμην της βάσης, δεν είναι αποτελεσματικό μέσο πίεσης, δεν έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, απογοητεύουν τους συναδέλφους που τις πραγματοποιούν, υπονομεύουν το ηθικό όλων των συναδέλφων και τους απομακρύνουν από κάθε μορφή δράσης, απαξιώνοντας το συνδικάτο.
                                                                                         
                                                                                               Σέρρες, 30 Νοεμβρίου 2016




Δεν υπάρχουν σχόλια: