ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ενημερωτικό της ΑΔ.Ε.Κ.Ε. για τον μήνα Απρίλιο 2017

Αδέσμευτη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών   (ΑΔ.Ε.Κ.Ε)
Ενημερωτικό για τον μήνα Απρίλιο 2017

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Χρόνια πολλά!
Το προηγούμενο διάστημα τα κυριότερα θέματα που μας απασχόλησαν είναι τα παρακάτω:

1ο θέμα: Με αφορμή την αντιπαράθεση και την δημιουργία κακού κλίματος μεταξύ  μελών του συλλόγου διδασκόντων και του Διευθυντή του Γυμνασίου Σκοτούσσας και μετά από σχετικό  αίτημα μελών της ΕΛΜΕΣ, θεωρήσαμε αυτονόητη συνδικαλιστική μας υποχρέωση την καταγγελία του Διευθυντή, με το παρακάτω κείμενο που καταθέσαμε στο ΔΣ της ΕΛΜΕΣ, το οποίο, όμως, καταψηφίστηκε από την γνωστή πλειοψηφία των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΑΕΚΕ. :  


     «Εδώ και τρεις και πλέον μήνες, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Σκοτούσσας κ. Κολύμπαλης αρνείται σε τρεις εκπαιδευτικούς του σχολείου την καταγραφή υπομνημάτων μειοψηφίας στο βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου διδασκόντων, παρά την  παρέμβαση της ΕΛΜΕ, τη σύσταση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την έγγραφη απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
     Για εμάς, ο Διευθυντής μιας σχολικής μονάδας πρέπει να είναι «πρώτος μεταξύ ίσων». Να διακρίνεται για το δημοκρατικό του πνεύμα, να σέβεται τις απόψεις όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων και να έχει ειλικρινή διάθεση συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Να συντονίζει το σύλλογο κι όχι να επιβάλλει τις απόψεις του. Να εκφράζεται και να συμπεριφέρεται ως εκπαιδευτικός λειτουργός, όταν απευθύνεται σε συναδέλφους, μαθητές και γονείς.
     Η ΕΛΜΕ είναι ο συνδικαλιστικός φορέας που προστατεύει το κάθε μέλος της από την αυθαιρεσία οποιουδήποτε καταπατά τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Δεν ακολουθεί την τακτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε μέλη της όταν η μία πλευρά χρησιμοποιεί μέσα επιβολής της άποψής της.
 Καταγγέλλουμε ως αντισυναδελφική τη στάση του κ. Κολύμπαλη, γιατί - ανεξαρτήτως των επιμέρους λεπτομερειών,  οι οποίες είναι αντικείμενο υπηρεσιακής διερεύνησης:
-   Με έγγραφό του, εγκαλεί τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ για την ενημερωτική επιστολή η οποία υπενθυμίζει στους συναδέλφους ότι έχουν το δικαίωμα καταγραφής της μειοψηφούσας άποψης στο βιβλίο πράξεων του συλλόγου διδασκόντων.
-   Αρνήθηκε να απαντήσει κατά την ακρόασή του από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ σε ερωτήσεις για αντιδεοντολογικές εκφράσεις που συχνά έχει χρησιμοποιήσει.
-   Ενώ δεσμευόταν στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ότι θα συνεισφέρει στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης στο σχολείο, απέκρυψε το γεγονός ότι είχε ήδη προχωρήσει σε βαρύτατες κατηγορίες κατά συναδέλφου  σε υπηρεσιακό έγγραφό του.
     Εκφράζουμε την ελπίδα ότι ο κ. Κολύμπαλης θα συνειδητοποιήσει ότι ο σεβασμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση της άποψης της μειοψηφίας είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην εδραίωση του κλίματος συνεργασίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας την οποία όλοι υπηρετούμε.»

 2ο θέμα: Στο ζήτημα της μαθητικής κατανομής στα σχολεία της περιοχής μας και ειδικά στην πόλη των Σερρών, η ΑΔ.Ε.Κ.Ε. επιμένει στην προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕΣ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρχει ισοκατανομή των μαθητών ανάμεσα στα σχολεία της πόλης, ώστε να μην βρεθούμε σε κατάσταση με 5-6 τμήματα α’ γυμνασίου σε ένα ή δύο σχολεία και 2-3 τμήματα α’ γυμνασίου στα άλλα. Γιατί, εκεί ακριβώς οδηγούμαστε, αν δεν αλλάξει ριζικά η υπάρχουσα χωροταξική κατανομή. Το θέμα, φυσικά, αφορά και στα λύκεια. Σε συνδυασμό με τον διαρκώς μειούμενο αριθμό των μαθητών, αν δεν επέλθει από τώρα μία δραστική μεταβολή, σύντομα θα υπάρξει θέμα βιωσιμότητας όσων γυμνασίων και λυκείων συρρικνώνονται.
Στο ΔΣ της ΕΛΜΕΣ, η γνωστή  πλειοψηφία ΔΑΚΕ και ΑΕΚΕ, αποφάσισε να προταθεί να μείνει η κατανομή ως έχει σήμερα.
Εμείς, ως ΑΔ.Ε.Κ.Ε. :
-   Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην δια παντός απώλεια οργανικών θέσεων, που εκπορεύεται από τη συρρίκνωση και το κλείσιμο σχολείων. Η πρόταση της Διεύθυνσης για να λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και βέβαια επιδέχεται βελτιωτικές παρεμβάσεις.
-   Δεν πρόκειται να δεχτούμε να δημιουργηθούν επισήμως “μεγάλα” και “μικρά” σχολεία. Επίσης, θα βρισκόμαστε πάντοτε απέναντι σ’ αυτούς που χωρίζουν τα σχολεία σε “καλά” και “κακά”, είτε αυτοί είναι γονείς μαθητών, είτε “συνάδελφοι”.

3ο θέμα: Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις παρακάτω απαράδεκτες δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου:
"Οι τελευταίες τωρινές 2 τάξεις είναι σαν να μην υπάρχουν"
 Αυτές οι δηλώσεις προσβάλουν όλους τους συναδέλφους των Λυκείων  που προσπαθούν να μορφώσουν αλλά και να προετοιμάσουν τους μαθητές τους  όσο καλύτερα γίνεται, με τις υπάρχουσες ώρες διδασκαλίας και τον πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη διδασκαλίας, για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Μας λυπεί δε το γεγονός ότι η δήλωση αυτή δεν απαντήθηκε από τη ΟΛΜΕ.

4ο θέμα: Διαμαρτυρόμαστε και πάλι για διαδικασία υπολογισμού κενών και πλεονασμάτων κάθε σχολικής μονάδας, από τον Διευθυντή του σχολείου χωρίς την έγκριση του Συλλόγου Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας.
Εδώ η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

την Πέμπτη 4/5/2017 θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων για το 18o συνέδριο της ΟΛΜΕ από όπου θα προκύψει το νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ και οι επικαιροποιημένες θέσεις του κλάδου μας για την διετία 2017-19.
Σας καλούμε να συμπαραταχθείτε μαζί μας, όσοι θέλετε να συμμετάσχετε σε μία παράταξη που λειτουργεί με καθεστώς άμεσης δημοκρατίας, σε πλήρη αντίθεση με τις κομματικές παρατάξεις. Η συνάντηση τελικής διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου μας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26/4/17, στις 19:00 στα γραφεία της ΕΛΜΕΣ.

Επικοινωνήστε μαζί μας στo email : adeke.serres@gmail.com 

Σέρρες, 24/4/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: